Orhideea (Familia Orchidaceae) din Piatra Craiului
Scurt istoric
Orhidaceele sunt considerate a fi un grup aparut destul de recent in istoria lumii vegetale. Cea mai veche fosila de orhidee descoperita provinde din Miocen si are aproape 15 milioane de ani vechime (Euchorchis miocaenica, descoperita la Öhningen- Wangen langa Bodensee) Dar aceasta nu este decat o speculatie cu privire la varsta acestei familii de plante. Oricum, "tineretea" acestei familii apare evidenta cunoscand ca fosilele celorlalte familii de plante cu seminte din din zilele noastre provin din Tertiar si Cretacic, avand varste cuprinse intre 60 si 100 milioane de ani.

Varsta tinara a acestei familii poate fi asociata cu un caracter evident: neobisnuita variabilitate a acestui grup. Se remarca o mare variabilitate atat in ceea ce priveste numarul mare de specii de orhidaceae precum si o mare variabilitate chiar in cadrul aceleiasi specii. Nici o alta familie de plante nu prezinta o tendinta atat de puternica de a forma hibrizi ca orchidaceele. Orhidaceele dau o puternica impresie a unui grup de plante aflat in continuaa evolutie.

Particularitati
Orhidaceele sunt faimoase prin adaptarile lor spectaculoase la polenizarea cu ajutorul insectelor. Semintele produse in numar foarte mare avand dimensiuni extrem de mici sunt disseminate cu ajutorul vantului sau sunt purtate de insecte la distante mari. Pentru a germina semintele necesita prezenta unei anumite ciuperci, cu care formeaza o micoriza, astfel incit sansa ca o samanta sa germineze este extrem de mica. Astfel incat pentru a-si asigura perpetuarea orhideele trebuie sa produca un numar cat mai mare deseminte. Cu cat numarul de seminte este mai mare cu atat dimensiunile acestora sunt mai mici.

Relatia dintre samanta de orhidee si ciuperca poate fi definita ca o simbioza, ambii parteneri avand beneficii din aceasta convietuire. Ciuperca furnizeaza semintei apa, sarurile minerale si probabil si compusii organici si primeste de la samanta carbohidrati si alti compusi organici. Unele specii raman toata viata lor dependente de aceasta simbioza, pierzandu-si total sau patial capacitatea de a produce clorofila (Neotia nidus-avis) putind foarte bine sa traiasca in umbra puternica. Altele cu tulpini si frunze verzi, produc clorofila, pastrand ciuperca sub forma de micoriza.

Protectia orhidaceelor
Orhidaceele reprezinta unul dintre cele mai periclitate grupe de plante la nivel mondial. Cel mai mare pericol la adresa orhideelor il constituie reducerea drastica a habitatelor adecvate supravituirii acestora. Pericolul este reprezentat nu numai de aceasta reducere a habitatelor ci si de continua modificare a mediului la nivel global. Orhidaceele sunt foarte sensibile la schimbarea modului de gospodarire al terenurilor. Ele nu tolereaza intensificari ale pasunatului, desecari etc. de fapt acest grup poate fi considerat u adevarat "barometru" al "starii de sanatate" a unui habitat suu altfel zis al presiunii la care este supus acel habitat. Putine specii pot suporta continua presiune pe care omul o exercita asupra habitatelor naturale : de exemplu Epipactis heleborine si Listera ovata (gasite si in Piatra Craiului) care pot popula padurile si plantatiile afectate de activitatea intensiva a omului. Metodele vechi, traditionale si rationale de utilizare a terenurilor au fost avantajoase pentru raspandirea acestor specii.

Parcul National Piatra Craiului adaposteste 41 specii de orhidee din 58 de specii existente pe teritoriul Romaniei. Majoritatea orhideelor de pe teritoriul Romaniei sunt incluse in "Lista Rosie a plantelor superioare din Romania". De asemenea la nivel mondial acest grup este protejat prin numeroase legi.

Lista speciilor de Orhidacee din Piatra Craiului :

Anacamptis pyramidalis - Bujor ; Cephalanthera damasonium ; Cephalantera longifolia ; Cephalantera rubra ; Chamorchis alpina ; Coeloglosum viride ; Corallorhiza trifida ; Dactylorhiza cordigera ; Dactylorhiza incarnata ; Dactylorhiza maculata ; Dactylorhiza majalis (Orchis latifolia ) ; Dactylorhiza saccifera ; Dactylorhiza sambucina - Bozior ; Dactyloriza fuchsii ; Epipactis atrorubens ; Epipactis helleborine ; Epipactis microphilla ; Epipogium aphyllum ; Goodyera repens ; Gymnadenia conopsea - palma pamantului ; Gymandenia odoratissima ; Gymnoleucorchis x strampfii (hybrid) ; Herminium monorchis ; Leuchorchis albida ; Liparis loeselli - Mosisoare ; Listera cordata ; Listera ovata - buhai ; Neotia nidus-avis - mosnegei, tranji ; Nigritella nigra - Sangele voinicului ; Nigritella rubra - Sangele voinicului ; Orchis coriophora - plosnitoasa ; Orchis mascula - poroinic ; Orchis militaris - poroinic ; Orchis morio - poroinic, untul vacii ; Orchis purpurea - poroinic, bujori ; Orchis tridentata ; Orchis ustulata ; Platanthera bifolia - stupinita ; Platanthera clorantha ; Pseudorchis albida ; Traunsteinera globosa ;